Tim Penny Architecture + Interiors

Macquarie Point Office Refurbishment

About the Project:

On the 22nd of June at the very chilly Tas Rail operational site off Evans St, Minister O’Byrne announced the successful securing of funds to remediate and redevelop Macquarie Point, the site that was formerly considered for the new Hospital Precinct.

 

The current building works involve the recycling and redevelopment of the former Tas Rail ‘Barracks’ to accommodate offices for the newly constituted Macquarie Point Development Corporation. The buildings were vacated by Tas Rail in preparation for their relocation to the Brighton Transport Hub.

 

The design gives the building a new Davey Street address and provides contemporary, sustainable office space.

 

The design intent was to convey a sense of the industrial context, with the use of materials and finishes, such as exposed concrete, Corten, Danpalon with integrated LED lights, industrial sliding doors and a subtle use of sub spaces whilst retaining large open planned office.

 

External works include interpretation of the industrial site and criss-crossing layers of history with a steel entry canopy, core-ten signage wall and landscaping by Playstreet Landscape Architecture.

 

Internally, office, administration and public reception areas have been incorporated within the existing 2 storey building shell. The second storey office area pivots off a central bay window that carves a view across the Macquarie Point site.

 

Open plan work, quiet meeting rooms and a boardroom provide the Corporation with a range of spaces to suit the organisation.